Herinrichting begraafplaats oud-strijders te Tongeren

Meteen na de Eerste Wereldoorlog besliste de stad Tongeren om een oorlogsmonument op de Graanmarkt en één op de stedelijke begraafplaats te plaatsen. Geen dertig jaren later moest dat laatste monument al aangevuld worden met de namen van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Door beide oorlogen waren er heel wat oud-strijders (van de Eerste Wereldoorlog alleen al bijna 1.000 in groot-Tongeren). De oud-strijdersverenigingen en hun activiteiten piekten in de jaren 1950 en 1960.

 

De oud-strijders kregen een aparte begraafplaats op het stedelijk kerkhof. In eerste instantie werd gekozen voor zeer eenvoudige, zwart-geschilderde, kruisjes met vermelding van naam, de Belgische vlag en eventueel een foto. Doorheen de jaren raakten de oude kruisjes beschadigd, kruisjes vielen om en het onderhoud was moeilijk. Vandaar de beslissing om deze plek op de oude stedelijke begraafplaats terug in ere te herstellen.

 

Er werd gekozen voor een eenvoudig, maar stijlvol ontwerp. De 140 graven zijn ongemoeid gelaten, maar bovengronds wel heringericht. De heringerichte site vormt een respectvolle getuige en gedachtenis aan de oud-strijders van Tongeren.

 

graven oud-strijders 2 - web 

graven oud-strijders  

 

 

Rolstoelen op stedelijke begraafplaats Berg

Er werden 5 buitenrolstoelen geplaatst op de stedelijke begraafplaats van Berg. Bezoekers met een mobiliteitsbeperking kunnen hiervan gratis gebruikmaken. Met een 1 euro muntstuk kan je de rolstoel ontkoppelen. Na gebruik plaats je de rolstoel terug op zijn plaats en krijg je het muntstuk terug. Zo kan je vanaf nu de begraafplaats te allen tijde vlot en makkelijk bezoeken.

 

Het stedelijk kerkhof te Berg maakt deel uit van het parklandschap Galgenberg. Bij de aanleg werd voorzien in ruime groenbeplanting en brede verharde bestrating. Om de toegankelijkheid maximaal te garanderen werd het volledige kerkhof drempelloos ingericht.

 

Een glooiend landschap stelt voor personen met een mobiliteitsbeperking echter bijzondere moeilijkheden. De hoge hellingsgraad van het terrein kan nabestaanden met een mobiliteitsbeperking ontmoedigen om het graf van een geliefde regelmatig te bezoeken. Dit euvel is nu verholpen.

 

 

 

 

 

© Stad Tongeren 2012       logoGreen Valley