Musea

Begijnhofmuseum Beghina

 

BeghinaWie waren ze ... deze begijntjes? Deze vrouwen, die hun deur naar de wereld op een klein kiertje lieten openstaan. Noch non, noch leek. Wedden zij misschien op twee paarden of waren het féministen avant-la-lettre? Kom een antwoord vinden op deze vragen en breng een bezoekje aan het nieuwe Begijnhofmuseum Beghina in een authentieke begijnenwoning anno 1660.

Tijdens een bezoek aan het museum ontdekt u o.a. de thematentoonstelling "Schatten van de begijnen", een filmvoorstelling "Begijnen in de Lage Landen", een bezoek aan de woonkelder met een begijnenbiertje, een museumwinkeltje en een kruidentuintje.

 

Informatie

Begijnhofmuseum Beghina

Onder de Linde 12

3700  Tongeren

Tel.: 0475 71 89 22

http://www.begijnhofmuseumtongeren.be/

E-mail: info@begijnhofmuseumtongeren.be

 

 


Gallo-Romeins museum

 

GRM smallLaat u meeslepen door het verre verleden Ontdek het veelzijdige verhaal van de mens in de regio Limburg: van de prehistorie tot het einde van de Romeinse tijd. Maak kennis met de grote omwentelingen en kijk naar meer dan 2000 objecten uit de eigen collectie, mooi uitgelicht en gepresenteerd in een verrassende scenografie van Niek Kortekaas en De Gregorio & Partners. Het Gallo-Romeins Museum spaarde kosten noch moeite om de permanente tentoonstelling voor iedereen boeiend te maken. Educatieve films, maquettes en levensechte figuren in kunsthars brengen lang vervlogen tijden tot leven.Lees de heldere boodschappen, geniet samen met uw kinderen van leerrijke animaties en interactives of reserveer een bekwame gids voor een fascinerende rondleiding.U ontdekt dat een samenleving nooit toevallig functioneert zoals ze functioneert. Dat er redenen zijn waarom een cultuur is wat ze is, mensen doen wat ze doen en zijn wie ze zijn. ‘Wat volgt, staat altijd in verband met wat eraan voorafging’. De Romeinse keizer-filosoof Marcus Aurelius zei het vroeger al. Vandaag is het ons motto. Eén ding is zeker: bezoek deze tentoonstelling en het verre verleden laat u nooit meer los. Meer nog: u kijkt voortaan met heel andere ogen naar het heden.

 

Informatie

Gallo-Romeins Museum

Kielenstraat 15

3700  Tongeren

Tel.: 012 67 03 55

http://www.gallo-romeinsmuseum.be/

E-mail: grm@limburg.be

 


Moerenpoort 

 

Moerenpoort nieuwAls  enige overgebleven stadspoort uit de Middeleeuwen is de Moerenpoort  zeker een bezoek waard.  Dit historische gebouw is gelegen aan de rand van het begijnhof en vertelt het unieke verhaal van de militaire geschiedenis van de stad. De poort is zeer recentelijk gerestaureerd en is terug open voor het publiek.

 

Openingsuren

dagelijks van 10 tot 16 uur - van oktober tot en met maart op zondag tot 14 uur

De Moerenpoort is gratis te bezoeken.  Haal uw toegangscode bij  Toerisme Tongeren : 012 80 00 70

 

Informatie

Toerisme Tongeren : 012 80 00 70

 


 

Teseum - herontdek de kerkschat

 

Schatkamer 133

Tongeren is één van de oudste religieuze sites van de Lage Landen en herbergt een zeer belangrijke kerkschat in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. De volledig vernieuwde schatkamer opent in juni 2016 haar deuren. Ze bevat talloze kostbaarheden van religieuze kunst zoals reliekhouders, reliekbeursjes, edelsmeedwerk, middeleeuwse koorboeken en ook zeldzaam textiel.

 

De toegang tot het nieuwe museum bevindt zich in het historische kader van de romaanse toren en de kapittelzaal van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. Naast een reconstructie van de historische kerkschat komen ook andere thema’s aan bod zoals liturgie, heiligen, relieken en het kapittel. Een echte must is de ‘muziekbox’: daar bekijk en beluister je eeuwenoude muziekboeken. Het museumverhaal eindigt bij de Kroningsfeesten - waarmee de relatie naar een hedendaagse traditie wordt gelegd. En er is meer!Uniek is de aanpalende romaanse kloostergang en prachtige kloostertuin - een verborgen parel in het stadscentrum.

 

 

 

TESEUM Museumkwartier, 3700 Tongeren

www.teseum.be
erfgoedcel@stadtongeren.be, T +32 (0)12 80 00 88

© Stad Tongeren 2012       logoGreen Valley